בניגוד למה שאפשר לחשוב, כדי להכיר את אחת התרבויות המדהימות בתבל, לא חייבים להתנהל בדרכים מאובקות בלי מיזוג, עם שיער קרוש ותרמיל על הגב. התרבות ההודית היא גם מעוז של אלגנטיות, פאר מתוחכם והקפדה על פרטים, ואפשר לטעום ממנה בשיא הסטייל
עמק הגנגס הוא האזור בו התפתחה התרבות ההודית לפני 5,000 שנה, ובשיט לאורכו אפשר לראות את רוב ההיסטוריה המרתקת של המורשת הזו, את העירוני והכפרי (שיט נינוח דרך מטעי מנגו ואינדיגו, לדוגמא), את המפואר מכל והדל לאין שיעור. אבל עוד לפני שנגיע לפרק השייט בטיול שלנו, כמו החלל ב”מדריך הטרמפיסט לגלקסיה”, הדבר הראשון שצריך לדעת – ולהפנים – בנוגע להודו הוא שהיא פשוט ע-צ-ו-מ-ה. לא בכדי מדברים על “תת היבשת ההודית”, וגם לאחר שנקרעו מעליה המחוזות המערביים המכונים כיום “פקיסטן”, המדינה ההודית עדיין כה עצומה, שלגלות באמת את כל מכמניה נדרשים חיים שלמים.
זה אומר שאם רוצים לדגום אותה בחופשה של שבועיים או שלושה, צריך להיות חכמים ובררניים, לבחור את האזור או שניים הנכונים ולשלב בין אפשרויות תחבורה – כי יש אזורים בהודו שהדרך הנכונה לטעום אותם היא על המים. ואם כבר על המים – אז בנוחות ובפאר בסגנון קולוניאלי, בספינת בוטיק נוחה ואינטימית כמו RV Kalaw Pandaw. העיצוב המשופע עץ טיק ממורק ופליז, הגודל האינטימי, השירות הקשוב והמבט הנינוח בתת היבשת המתגלה לעינינו אגב הפלגה רגועה על הנהר החשוב ביותר בהודו.
בצפון מזרח תת היבשת נמצאת קולקטה (לשעבר כלכותה). העיר כפי שהיא כיום נוצרה מאיחוד של שלושה כפרים בידי חברת הודו המזרחית ההולנדית במאה ה-17, אולם האזור היה מרכז חשוב של קיסרות הגופטה כבר לפני 1,500 שנה, והוא קדוש לאלה קאלי. לפני שנעזוב את עירה של קאלי, נבלה גם את הלילה הזה בשילוב של פאר מזרחי עם נוחות מערבית, במלון רדיסון המשובח.
מקולקטה ניסע צפונה לפאראקה (F’arakka), שם יתחיל הפרק המשייט של מסע הצלילה לתרבויות הודו. והפרק הזה יהיה בסטייל, בספינת הנהרות אינטימית, מפנקת ומעוצבת, עם ארוחות שף ושירות מסביב לשעון, ועם מדריכים שיכוונו אתכם למקומות היפים והמעניינים ביותר, כדי שתפיקו את המירב מן הטעימה הזו של הודו. במרחק של כשלושת רבעי יום של הפלגה נינוחה מפאראקה, דרך שדות ועצים, נמצאת העיירה בראנגאר, ובה שלושה מקדשים מיניאטוריים מטראקוטה.
יום השיט הבא יביא אתכם למורשידבאד, שהיתה מרכז סחר חשוב לפני בין 450-250 שנה. בעיר ארמונות בכל הסגנונות ששלטו בהודו – הינדי, פרסי\מוגולי, וגם בריטי. כדאי לבקר גם במסגד קארטה העצום בגודלו.
ממשיכים לאורך ההיסטוריה ההודית, והפלגה קצרה מביאה אותנו לקושבאג – הגן המוגולי השליו והמענג המקיף את אחוזת הקבר של סיראג’ אוד-דאולה, השליט העצמאי האחרון של בנגל. במרחק קצר במורד הנהר מן הגנים אפשר לראות את שדה הקרב בו נוצח אוד-דאולה בידי רוברט קלייב ב-1757. מבנים בריטיים מתנוססים על גדות הנהר לצד אחוזות הקבר המפוארות של אחרוני השליטים המוסלמים באזור. עיירת השוק השוקקת קאטווה, המציעה שלל בזארים ססגוניים, היא תחנה מושלמת לעגינה.
היום הבא יביא אתכם לכפר אומני הנחושת מתיארי, ודרך שדות מנגו למקדש המרכזי של תנועת ההארי קרישנה, עם המחולות הססגוניים והשירה הייחודית. למחרת אפשר להמשיך לקאלנה ולמקדשו העיקרי של עוד אחד מבכירי פנתיאון האלים ההודי, שיווא, המורכב מ-108 טבעות, זו בתוך זו. מעט דרומה ומתקרבים לפאתי קולקטה ולמסגד אימאמברה, שקירותיו מכוסים פסוקי קוראן בכתיבה תמה.
המשך השייט עובר באזור האחוזות המפוארות, רבות מהן של מושבות סחר זרות – צ’ינסורה ההולנדית, שנדרנאגור (שהיתה תחת שליטה צרפתית עד 1950 – שנתיים ויותר לאחר עצמאות הודו). שבוע של שייט, פלוס עצירות והשתהות במקומות הנכונים, והגעתם בחזרה לקולקטה.
אבל הודו, כפי שכבר הזכרנו, גדולה יותר גם מהנהר הגדול והחשוב שלה. מאחר והתרבות ההודית התפתחה והגיעה לרוב שיאיה הגדולים בצפון המדינה, ולכן הטיול המומלץ משלב אזורים בחלק הזה של תת היבשת, “משולש הזהב” של מערב הודו – דלהי-אגרה-ג’איפור – עם אזור קולקטה ועמק הגנגס התחתון שבמזרח המדינה. צור מחצבתה של אחת התרבויות העתיקות בעולם, וגם מרכז חשוב של השלטון הקולוניאלי המאוחר בהרבה.
בדלהי, בירת הודו, ניתן לראות אדריכלות קולוניאלית מהממת ב-India Gate, מושב הממשל הבריטי ובית הנשיא הישן, אדריכלות דתית מרשימה מסוגים שונים במקדשים כמו גורדווארה באנגלה סאהיב (Gurudwara Bangla Sahib) הסיקי, מקדש הלוטוס הבהאי המרהיב, שצורתו זהה לשמו, באתר שריפת גופתו של המהטמה (“נפש גדולה”) הנערץ מוהנדס גנדי, ולטייל ולקנות בשווקים מסחררי חושים, אחד אחרי השני – שוק צורפי הכסף, שוק התבלינים, וה”קינארי בזאר” – שוק ססגוני של טקסטיל ומוצרי חתונות. מהשוק אפשר לעבור לשיק ולהסתובב בחאן מרקט – אזור השופינג של עשירי העיר. לאחר מכן אפשר לשלב בין השניים בקונאט בזאר – רחבה עצומה ובה מישמש מקסים של דוכני מזון, מסעדות, חנויות יוקרה, רוכלי רחוב – וגם פרות משוטטות שבהן אסור כמובן לגעת לרעה.
ואחרי הסיור ניתן ליהנות משילוב חד-פעמי של פאר ועידון מזרחי עם כל הנוחות המערבית והמתקדמת, במלונות יוקרה שמעניקים חוויה חד-פעמית, כמו, למשל, הלאליט (Lalit) בדלהי, שבו נלון.
4.5 שעות נסיעה מדרום לדלהי תמצאו את אגרה, בירת הודו בתקופת המוגולים המוסלמים. באגרה, בנוסף למבצר מרשים ושאר פניני אדריכלות, נמצא כמובן אחד משבעת פלאי העולם – הטאג’ מהאל, שבנה הקיסר שאה ג’האן כאחוזת קבר לרעייתו האהובה, לה העניק את התואר הרשמי “מומתאז מהאל”- הנאצלת של הארמון. מאות אלפי מלים נכתבו על המבנה המרהיב והמושלם הזה, אבל אנחנו ממליצים על מראה עיניים. כמובן שגם בעיר שמכילה את אחד המבנים המפוארים בעולם, תמצאו אופציות אירוח שמזכירות את החיים בארמון הקיסר. שניים מאלה הם ה-איי.טי.סי מוגאל (ITC Mughal) והטריידנט (Trident), המתחרים ביניהם על המדרגה הגבוהה ביותר של אירוח תיירותי ועסקי בעיר.
עוד ארבע שעות וחצי, כמעט היישר מערבה, יביאו אתכם לג’איפור (Jaipur). בירת מדינת רג’אסטן ואחת הערים המעניינות בהודו. ג’איפור נבנתה ב-1727 על ידי הקיסר ג’אי סינג השני (על שמו היא קרויה), והיא אחת הערים המתוכננות הראשונות של הודו המודרנית. הצבע הדומיננטי של בנייניה מקנה לה את השם “העיר הוורודה”, וארמונותיה המרהיבים, ובראשם הסיטי פאלאס שנראה כלקוח היישר מהפקה מושקעת במיוחד של אגדות אלף לילה ולילה, הם אטרקציה שאסור להחמיץ. חשוב לא להחמיץ גם את גני וידיאדהאר, הקרויים על שמו של האדריכל שתכנן את העיר. אלה מציעים נוף פנורמי של העיר היפהפייה מתוך שלווה קסומה של ירק, פרחים בכל צבע אפשרי ומים זורמים. בתום יום הטיולים בעיר, ארמונותיה וגניה תוכלו לשוב לארמון קטן משלכם, הטריידנט של ג’איפור.